Zomerwandelingen 2015

(Wenst U met een groep Mechelen verkennen dat kan hier!)

Uitzonderlijk dit jaar: op 6 juni 2015 om 14:00 uur een bezoek aan het Fort van Walem met de nieuwe tentoonstelling “Waelhem een klein dorp in den Grooten oorlog” samengesteld door de Heemkundige Kring Dr. Croquet vzw. Meer info hier.

ONZE FOLDER VOOR 2015

Onze zomerwandelingen zijn wandelingen met open inschrijvingen. Hier kan je als individuele deelnemer meewandelen op vastgestelde tijdstippen. De duurtijd is max. 3 uur (inclusief rustpauze in volkscafé, drankje niet in prijs inbegrepen)

Wenst u mee te lopen op onze zomerwandelingen, dan is een abonnement misschien iets voor u. Je kan ook voor één enkele wandeling betalen. Prijs €8 cash bij vertrek, €6 bij voorinschrijving, Gratis onder de 12 jaar

Overzicht: Nieuwe wandelingen

Overzicht: Hernemingen

barok_small

Ranke gotiek en wankele barok

  • Zondag 2 augustus (14.00u)
  • Woensdag 5 augustus (19.00u)

Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Een verhaal van vallen en opstaan met in de hoofdrollen de bouwmeesters Keldermans en Faydherbe. Achter de hooggotiek en de barok zitten totaal verschillende denkwerelden die door deze Mechelse bouwmeesters vertolkt worden. Aan de hand van prachtige bouwwerken trachten we de persoonlijke finesses van deze heren terug te vinden en hun drijfveren te ontraadselen.


vanboxmeer_small

De plannen van Van Boxmeer

  • Zondag 09 augustus (14.00u)
  • Woensdag 12 augustus (19.00u)

Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw kwam de dertigjarige Philippe van Boxmeer in dienst als Mechelse stadsbouwmeester. We zoeken naar de invloed van zijn markante persoonlijkheid en eigenzinnig karakter in onze huidige stad en bekijken zijn (te) ambitieuze stadsontwikkelingsprojecten.


stadvanmorgen_small

De stad van morgen van de jaren ’20 tot de jaren ’70

  • Zondag 16 augustus (14.00u)
  • Woensdag 19 augustus (19.00u)

Vertrek: Leuningen IJzerenleen

We serveren u het verhaal over een handvol moderne architecten die de stad gekleurd hebben. Maak kennis met de spaarzaamheid van Lauwers, het optimisme van Roose en het functionalisme van Van Meerbeeck. We nemen u mee in hun zoektocht naar moderniteit, hygiëne en wooncomfort.
Ontdek samen met ons de kunst van het moderne wonen.


maakbarestad_small

De maakbare stad van de jaren ’80 tot nu

  • Zondag 23 augustus (14.00u)
  • Woensdag 26 augustus (19.00u)

Vertrek: Leuningen IJzerenleen

De stad staat vandaag voor heel wat uitdagingen. Architectuur biedt hier een antwoord op. We wagen ons aan een eerste balans van de eigentijdse architectuur in Mechelen.
Maak u klaar voor een verhaal over het zoeken naar vernieuwing, het slim inzetten op hergebruik en herbestemming en het samenvloeien van oud en nieuw.


pissijn

Mechelen vóór het donker werd

Zondag 07/06 om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Elektrische trams raasden door en rond Mechelen. De openbare verlichting op gas maakte het leven aangenamer. De vele pissijnen voorzagen in soms dringende behoeften. Kerken werden gebouwd als barrière tegen het opkomende socialisme. Het verenigingsleven gaf cultuur en ontspanning een duw in de rug. Mechelen zag het helemaal zitten in die laatste vredige jaren.


src

Mechelse helden & spionnen

Zondag 14/06 om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Tijdens de Grote Oorlog was Mechelen een befaamd spionnagenest. Mechelenbinnenstebuiten doet het verhaal uit de doeken. Stap mee en ontdek alles over meesterspionnen op het college, de spectaculaire ontsnapping van politiecommissaris Callant, en vele andere bekende Mechelse helden.


geld
(Over)leven in een bezette stad

Zondag 21/06 om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

De Dijlestad had het hard te verduren tijdens de ‘Groote Oorlog’. Velen ontvluchtten de stad omwille van het vijandig en vriendelijk vuur. Overleven wordt een dagelijks gevecht. Maar de Mechelaars zijn taai en vindingrijk. Ze zoeken voedsel naast de rantsoeneringsbonnen en zorgen zelfs voor Mechels noodgeld.
Trek met ons mee door de stad en ondervind aan den lijve wat het is om in een bezette stad te wonen.


archief
Verwoesting & wederopbouw

Zondag 28/06 om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Tijdens de zomermaanden van 1914 lag Mechelen in de vuurlinie van de Duitse en Belgische troepen. De stad werd voor een flink deel in puin geschoten. De sporen van deze ravage zijn tot vandaag te zien.

Onder Duits bestuur werd al begonnen aan de wederopbouw. Na de ‘Groote Oorlog’ was Mechelen voor enkele jaren één grote bouwwerf. De ideeën over hoe de stad uit haar as moest herrijzen, waren vrij klassiek. Maar soms werd voor een radicaal andere aanpak gekozen.kaart-fort-walem

Bezoek: Fort Walem

Zaterdag 6 juni om 14.00 uur, Koning Albertstraat zonder nummer
Lijnbus 500, Veemarkt Mechelen
Kostprijs 8€, Abonnees: 6€

Dichtbij en onbekend!

Waarom werd het gebouwd en aangepast en hoe kwam het aan zijn einde na een heldhaftige strijd van minder dan 36 uur? Liggen er nog steeds soldaten begraven onder de ruïnes van het fort? Zijn er zoals sommige beweren sporen van “geesten” terug te vinden op het fort?
Antwoorden op deze en nog vele andere vragen: afspraak aan de ingang van het fort Walem op zaterdag 6 juni 14:00 uur. Kom samen met onze gidsen dit ongekende stuk militair erfgoed ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s