Thema’s

Buiten deze onderwerpen hebben wij wandelingen over architectuur, godsdienstgeschiedenis, dichter Herman De Coninck en, in samenwerking met de archeologen van MVSA, een bouwhistorische tocht rondom het Paardenstraatje.

Heeft u een specifiek onderwerp voor ogen dan hebben wij misschien reeds een aangepaste wandeling.

De Bourgondische droom

Ooit was Mechelen de politieke en culturele hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. In 1473 richtte hertog Karel de Stoute het Parlement van Mechelen op. Tijdens de regering van Margaretha van Oostenrijk kwam kunstenaars en wetenschappers van wereldformaat naar Mechelen. We evoceren deze periode aan de hand van het unieke erfgoed uit die tijd.

Herman De Coninck

https://i0.wp.com/www.lunaluna.be/cmsme/uploads/images/wandelingen/HermandeConinck3.jpg
(foto http://www.hermandeconinck.be)

Herman De Coninck, de dichter die zijn volk poëzie leerde lezen, werd in 1944 in Mechelen geboren en groeide op in het boekhandeltje van zijn ouders . Van jongs af aan was hij bezig met literatuur, een interesse die onder meer ook gecultiveerd werd tijdens de beruchte lessen Nederlands van priester-leraar Verwimp in het Sint-Romboutscollege. Zijn eerste gedichten verschenen in het schoolkrantje van het college en bevatten al duidelijk de ingrediënten die later kenmerkend zouden zijn voor zijn poëzie.

Aan de hand van een literair-biografische wandeling werpt Thomas Eyskens een blik op de Mechelse jaren van Herman De Coninck en het belang ervan in zijn oeuvre.

Zeg kwezelke wilde gij dansen ?

In het noorden van de Mechelse binnenstad liggen de wijken Groot Begijnhof en Klein Begijnhof -Heembeemd. Eerstgenoemde is in enkel decennia uitgegroeid tot een aangename rustige woonwijk en is erkend als werelderfgoed. De andere wijk was een middeleeuwse armenwijk, die vanaf 1972 aan een opmerkelijke verjongingskuur begon. De centrale thema’s zijn sociale stadsvernieuwing en monumentenzorg.

Via ( H ) Appia

Nadat de groenten van bij boer en tuinder de stad Mechelen bereikten, moesten ze nog verhandeld worden alvorens ze op onze borden konden belanden. We organiseren een ‘sporentocht’ doorheen de binnenstad en herontdekken de oude trajecten die de verschillende groenten aflegden. Waar reed de ‘patattentram ‘ ook alweer en waar in de stad kon je zaden kopen? En hoe komt het dat van dit erfgoed zo weinig zichtbaar in de stad bewaard bleef?

Vertrek: Midden Grote Markt

Conflict

Ooit was Mechelen een belangrijke garnizoensstad niet in het minst omdat de wet voorschreef dat de Aartsbisschop over drie regimenten kon beschikken . Wist je trouwens dat het eerste vaste soldatenonderkomen op het Europese vasteland te Mechelen werd gebouwd: de latere Dossinkazerne. Tot de jaren 70 van vorige eeuw maakten de soldaten een wezenlijk deel uit van het dagelijks leven in de stad: menig cafeetjes, kabardoesjkes en ander soldatenvertier. De wandeling brengt je langs deze restanten van Mechelen als soldatenstad. Ze laat zien hoe “das Militär” een invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de stad en het sociale leven van zijn burgers.

Vertrek: Leuningen IJzeren Leen

Wie blust er de maan ?

Het project is een “dubbel-gidstocht” doorheen de rijke culturele geschiedenis én de hedendaagse culturele verschillen die Mechelen rijk is.

Samira Essiaf en Peter Meuris hebben elk een eigen speciale band heeft met Mechelen. Samira is geboren in Mechelen, Peter woont in Mechelen én beiden blussen ze op hun eigenzinnige wijze de Mechelse maan.

De tocht wordt beëindigd op een eigenzinnige locatie, waar smaak en geur van beide culturen centraal staan. Met deze afsluiter trachten ze aan te tonen dat uiteindelijk meer gemeen hebben dan je denkt.

Vertrek: LAMOT

Vlieten!

Waar liepen de vlieten in de stad? Waarvoor dienden ze en wat doen we er vandaag de dag mee? Een tocht door de binnenstad en de achterbuurten. Moeten we alle vlieten opnieuw openleggen? Of moeten we er even over nadenken?
Vertrek: IJzerenleen

Wilde natuur in de stad

Natuur in de stad: een contradictie? Niets is minder waar. Je vindt er gewone natuur op ongewone plaatsen. Er komen ook planten en dieren voor die net speciaal gedijen in het warmere microklimaat van de stenen stad. Ga mee op ontdekkingstocht: natuur is overal, je moet alleen willen kijken.

Vertrek: Leuningen IJzeren Leen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s