Zomerwandelingen 2018

(Wenst U met een groep Mechelen verkennen dat kan hier!)

ONZE ZOMERfolder voor 2018 voor abonnees

Onze zomerwandelingen zijn wandelingen met open inschrijvingen. Hier kan je als individuele deelnemer meewandelen op vastgestelde tijdstippen. De duurtijd is max. 3 uur (inclusief rustpauze in volkscafé, drankje niet in prijs inbegrepen)

Wenst u mee te lopen op onze zomerwandelingen, dan is een abonnement misschien iets voor u. Je kan ook voor één enkele wandeling betalen. Prijs €8 cash bij vertrek, €6 bij voorinschrijving, Gratis onder de 12 jaar

De nieuwe wandelingen voor 2018

 • Van marskramer tot Mercado
  • Zondag 29 juli (14.00u)
  • Woensdag 1 augustus (19.00u)
  • Vertrek: Leuningen IJzerenleen
 • Werk in de stad
  • Zondag 5 augustus (14.00u)
  • Woensdag 8 augustus (19.00u)
  • Vertrek: Leuningen IJzerenleen
 • Meester hij begint weer
  • Zondag 12 augustus (14.00u)
  • Woensdag 15 augustus (19.00u)
  • Vertrek: Leuningen IJzerenleen
 • Schol!
  • Zondag 19 augustus (14.00u)
  • Woensdag 22 augustus (19.00u)
  • Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Overzicht: Hernemingen

2017_arsenaalmannen

De mannen van ’t Arsenaal

 • Zondag 17 juni augustus (14.00u)

Vertrek: Basisschool De Puzzel, Leuvensesteenweg 41

Mechelen werd in 1835 het middelpunt van het jonge spoorwegnet. Rondom de werkplaatsen van de spoorwegen vormde zich een nieuwe woonwijk: de wijk Hanswijk de Bercht-Hanswijkdries. Sindsdien is deze wijk in voortdurende verandering. We duiken in het verre verleden van Mechelen en werpen een blik in de toekomst. Maak je klaar voor de eigenzinnige Madonna, de meester van Betzenbroeck, de mannen van het Arsenaal en het fluitje van de conducteur.


2017_koeipegger

Lakenmakers en beesten

 • Zondag 3 juni (14.00u)

Vertrek: Parking Lakenmakerstraat

Grote ups en downs in dit wijkgedeelte waar de Nekkerspoelstraat de as vormt. Bewoond door een volk dat meeleefde met de getijwerking van de stedelijke economie. Weefgetouwen, conserven en grootvee bepaalden het uitzicht van de omgeving. De plaatselijke industries verdwenen en maakten plaats voor nieuwe invullingen en ook die gaan we van nabij bekijken.


2017_nova

Een dijk van een wijk

 • Zondag 10 juni (14.00u)

Vertrek: Ontvoeringsplein

De Grote Nieuwendijk en de Populierendreef waren de eerste dijkwerken in deze natte moeras- en vennegronden. Wanneer een gedeelte van de oude stadsgracht omgetoverd werd tot afleidingsdijle, schoten de huizen als paddenstoelen uit de grond. Naarmate de jaren vorderden, steeg de welvaart van de bewoners. Alle vrije plaatsen zijn ondertussen ingenomen en de meubelateliers werden gerecycleerd tot moderne lofts. Kom mee ondervinden waarom men hier komt/kwam wonen.


2017_colomagandhi

Van Coloma to Gandhi

 • Zondag 24 juni (14.00u)

Vertrek: Ingang zwembad, Leliestraat 32
Dit erg landelijk gebied langs de winterbaan naar Brussel, werd begin 20e eeuw bevolkt door arbeiders. Sindsdien groeide de wijk uit tot een druk bebouwde plek langs de Tervuursesteenweg. Uit dankbaarheid voor geschonken grond voor de Colomakerk, werd de parochie Sint-Jozef Coloma gedoopt. Loop met ons mee langs de huizen van ’t syndicaat en de Mahatma Gandhiwijk.


Van marskramer tot Mercado

Zondag 29/07 om 14.00u
Woensdag 01/08 om 19.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Je kon je auto voltanken Onder den Toren.  Nu kan je ‘vapen’ in de Bruul.  Ooit kon je je radio laten repareren in de Hoogstraat.  Nu kan je voor een pedicure op de Korenmarkt terecht.  Ooit vond je in de Katelijnestraat de ene winkel na de andere.  In de toekomst gaan we naar de Mercado.  Waar zijn de kleine handelaars naartoe? Kunnen we leegstand in de winkelstraten vermijden?


Werk in de stad

Zondag 05/08 om 14.00u
Woensdag 08/08 om 19.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

De binnenstad is altijd een werkplek geweest. Gilden en ambachten organiseerden lange tijd de arbeid. Maar met de industrialisering, werd de stad een arbeidersmagneet. Wat vind je hiervan terug in de Mechelse binnenstad? Hoe organiseren we ons vandaag? Waar vinden we flexibele werkplekken en satellietkantoren. Blijven de (maak)bedrijven in de binnenstad of wordt de Mechelse binnenstad een woonstad?


Meester, hij begint weer!

Zondag 12/08 om 14.00u
Woensdag 15/08 om 19.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Mechelen is een belangrijke scholenstad. Tijdens deze wandeling graven we in haar rijke schoolverleden. Pak daarom jouw schaoolboeken bij elkaar en ga mee op stap met kwieke Kalissentenen, vlijtige Vellekens, deftige Damdemarees en kordate kajos.
En vergeet de appel voor de meester niet!


schol!

Zondag 19/08 om 14.00u
Woensdag 22/08 om 19.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Mechelen had een paar dozijn brouwerijen en ontelbare cafés: Lamot, Biere Jacobs, Chevalier Marin. De namen vindt je terug in het straatbeeld maar de brouwerijen zijn verdwenen. De vele volkscafés die Mechelen ooit kende? We hebben er nog een paar, maar voor hoe lang nog? Gaat de Mechelaar niet meer op café? Wandel met ons mee door Mechelen …. met een frisse pint tijdens de pauze halverwege.


Save

Save

Advertentie