Zomerwandelingen 2023

(Wenst U met een groep Mechelen te verkennen dat kan hier!)

Onze zomerwandelingen zijn open wandelingen, je komt gewoon naar het startpunt op het aangegeven uur. Je kan als individuele deelnemer meewandelen. De duurtijd is max. 3 uur (inclusief rustpauze in een plaatselijk café, drankje niet in prijs inbegrepen)

Wenst u mee te lopen met onze zomerwandelingen, dan is een abonnement misschien iets voor u. Maar je kan ook voor één enkele wandeling betalen. Prijs €10 cash bij vertrek (gratis onder de 12 jaar).

Op algemeen verzoek starten we dit jaar weer opnieuw met extra lente- en herfstwandelingen. In de lente gaan het hebben over dieren in de stad onder de titels:  Op de boerderij en Ter land ter zee en in de lucht. Meer info vindt u hier.

Zomerwandelingen 2023:

ONZE ZOMERFOLDER VOOR 2023 voor abonnees 

Hernemingen van vorig jaar

  • Leisure city
    • Zondag 4 juni (14.00u)
    • Vertrek: Leuningen IJzerenleen
  • Mobiliteit
    • Zondag 11 juni (14.00u)
    • Vertrek: Leuningen IJzerenleen
  • Het nieuwe wonen
    • Zondag 18 juni (14.00u)
    • Vertrek: Leuningen IJzerenleen
  • Duurzaamheid
    • Zondag 25 juni (14.00u)
    • Vertrek: Leuningen IJzerenleen

De nieuwe zomer wandelingen


leisure

Leasure city

Zondag 4 juni om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Vrije tijd is doen wat je wil. Je gaat een avondje op stap, reist de wereld rond, ligt lekker languit of sport als een gek. De stad van vandaag biedt tal van mogelijkheden. Maar wat wordt de toekomst van vrije tijd en toerisme? Doe je Hawaii hemd aan, zet je strohoed op en ontdek het samen met ons.


Mobiliteit

Mobiliteit

Zondag 11 juni om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Vanuit het verleden met Compostella-gangers, Tour & Taxi-ruiters, paarden- en hondenkarren kijken we naar (elektrische) fietsers, automobilisten en deelsteps. De stedelijke en ander overheden doen hun best om algemene regels op te stellen, maar worden soms op snelheid gepakt.


nieuwewonen

Het nieuwe wonen

Zondag 18 juni om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Voor Begijnen en kloosterlingen is wonen in een gemeenschap een alledaagse zaak. Wat kunnen we vandaag van hen leren? Huisvesting is een basisrecht volgens de rechten van de mens, maar meer en meer mensen moeten vechten voor het dak boven het hoofd. We bekijken enkele creatieve woonvormen in het Mechelse stadsweefsel.


duurzamestad

Duurzaamheid

Zondag 25 juni om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Ooit konden we schaatsen op de Dijle, maar zouden we dat nog een keer meemaken? Welke klimaataanpassingen zien we vandaag in de stad? We merken een verhoogde belangstelling voor hergebruik en minder wegwerp. Kopen in bulk, repairshops en tweedehandswinkels zijn in de mode. Van wegwerp naar hergebruik.



2023_1

Mechelen voor het donker werd.

Zondag 30/07 om 14.00u

Woensdag 2/08 om 19.00u

Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Hoe was het leven in Mechelen in ’t voorjaar 1914? We leiden u rond in de bruisende stad van toen, met elektrische trams, straatverlichting op gas. Parochies worden uitgebreid als dam tegen het socialisme. Er was een bloeiend cultureel leven en sportief verenigingsleven. Mechelen zag het helemaal zitten!


2023_2

Oud of out?

Zondag 6/08 om 14.00u

Woensdag 9/08 om 19.00u

Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Reeds meer dan 150 jaar zoeken we naar een correcte benaming: senioren, oudjes, ouden van dagen, bejaarden …. en we komen er nog altijd niet uit. Wat is dat toch met die oude Mechelaars en wie is er nu eigenlijk oud of out? Vele vragen met soms verrassende antwoorden in deze stadswandeling, hou je vast!


2023_3

Water

Zondag 13/08 om 14.00u

Woensdag 16/08 om 19.00u

Vertrek: Leuningen IJzerenleen

De stad dankt haar ontstaan aan water: zonder de Dijle vandaag geen Mechelen. Tijdens onze tocht maken we kennis met water in de stad, en het nut voor de bewoners. We gaan langs twee Middeleeuwse levensaders. Waarvoor dienden ze en wat doen we er vandaag de dag mee? Een tocht door de binnenstad en de achterbuurten. Moeten we alle vlieten opnieuw openleggen? En waarom (niet) ?


2023_4

Mechelen onder de Geuzen en de Nederlanders

Zondag 20/08 om 14.00u

Woensdag 23/08 om 19.00u

Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Tijdens de rumoerige 16e en 1e helft 19e eeuw heeft Mechelen heel wat te maken gehad met de Geuzen en de Hollanders.  Waarom liggen er relieken van de ‘martelaren van Gorcum’ in onze kathedraal? Waarom verschool onze aartsbisschop zich in een kast? Wat hebben de Hollanders en een gedenkplaat in de Befferstraat met elkaar te maken? Hoe zit het trouwens vandaag met de aanwezigheid van de ‘Hollanders’ in Mechelen?