Zomerwandelingen 2017

(Wenst U met een groep Mechelen verkennen dat kan hier!)

2017_30jaar
We bestaan dit jaar 30 jaar, en dat vieren we. Hou alvast de data 30 april en 15 oktober vrij! Meer info volgt.

ONZE FOLDER VOOR 2017

Onze zomerwandelingen zijn wandelingen met open inschrijvingen. Hier kan je als individuele deelnemer meewandelen op vastgestelde tijdstippen. De duurtijd is max. 3 uur (inclusief rustpauze in volkscafé, drankje niet in prijs inbegrepen)

Wenst u mee te lopen op onze zomerwandelingen, dan is een abonnement misschien iets voor u. Je kan ook voor één enkele wandeling betalen. Prijs €8 cash bij vertrek, €6 bij voorinschrijving, Gratis onder de 12 jaar

De nieuwe wandelingen voor 2017

 • De mannen van ’t Arsenaal
  • Zondag 6 augustus (14.00u)
  • Woensdag 9 augustus (19.00u)
  • Vertrek: Basisschool De Puzzel, Leuvensesteenweg 41
 • Lakenmakers en Beesten
  • Zondag 13 augustus (14.00u)
  • Woensdag 16 augustus (19.00u)
  • Vertrek: Parking Lakenmakerstraat
 • Een dijk van een wijk
  • Zondag 20 augustus (14.00u)
  • Woensdag 23 augustus (19.00u)
  • Vertrek: Ontvoeringsplein
 • Van Coloma tot Gandhi
  • Zondag 27 augustus (14.00u)
  • Woensdag 30 augustus (19.00u)
  • Vertrek: Ingang zwembad, Leliestraat 32

Overzicht: Hernemingen

Uitzonderlijk dit jaar, twee wandelingen buiten het abonnement. Prijs € 6, geen reservatie nodig:

 • Voor recht en rede! Zondag 21 mei om 14.00 uur, Leuningen IJzerenleen

In 1473 won Mechelen het grote lot. Hertog Karel de Stoute installeerde het Parlement van Mechelen. Niet veel later werd dit de Grote Raad. De leden van de Grote Raad waren verplicht om in de stad te resideren. Zij en hun familieleden vormden een aparte kaste binnen de stad met eigen rechten en plichten. Niettemin hadden ze bijzonder veel invloed op het socio-culturele en economische leven van de stad.

We gaan op ontdekkingstocht in de paleizenwijk en ontmoeten de talrijke getuigen van deze rijke rechtsgeschiedenis. We vertellen het verhaal over de Leeuw van Mechelen, een ambitieuze visserszoon, verlopen jeugd, authentieke bling bling en saignante familieruzies.

 • Op water en brood, Zondag 8 oktober om 14.00 uur, Leuningen IJzerenleen

Talrijke sporen en relicten in Mechelen vertellen het verhaal van zeven eeuwen gevangeniswezen. Tijdens de wandeling hebben we het over de evolutie in architectuur, regime en de ideeën over detentie. We starten ons verhaal met één van de oudste gevangenissen van het land en eindigen met een pareltje van negentiende-eeuwse gevangenisarchitectuur.

Verwacht je aan een verhaal over de werken van barmhartigheid, de meesters van de collocatie, de eerste landloperskolonie van het land, cipiers die het niet altijd zo nauw namen en jaren van eenzame opsluiting.

2017_arsenaalmannen

De mannen van ’t Arsenaal

 • Zondag 6 augustus (14.00u)
 • Woensdag 9 augustus (19.00u)

Vertrek: Basisschool De Puzzel, Leuvensesteenweg 41

Mechelen werd in 1835 het middelpunt van het jonge spoorwegnet. Rondom de werkplaatsen van de spoorwegen vormde zich een nieuwe woonwijk: de wijk Hanswijk de Bercht-Hanswijkdries. Sindsdien is deze wijk in voortdurende verandering. We duiken in het verre verleden van Mechelen en werpen een blik in de toekomst. Maak je klaar voor de eigenzinnige Madonna, de meester van Betzenbroeck, de mannen van het Arsenaal en het fluitje van de conducteur.


2017_koeipegger

Lakenmakers en beesten

 • Zondag 13 augustus (14.00u)
 • Woensdag 16 augustus (19.00u)

Vertrek: Parking Lakenmakerstraat

Grote ups en downs in dit wijkgedeelte waar de Nekkerspoelstraat de as vormt. Bewoond door een volk dat meeleefde met de getijwerking van de stedelijke economie. Weefgetouwen, conserven en grootvee bepaalden het uitzicht van de omgeving. De plaatselijke industries verdwenen en maakten plaats voor nieuwe invullingen en ook die gaan we van nabij bekijken.


2017_nova

Een dijk van een wijk

 • Zondag 20 augustus (14.00u)
 • Woensdag 23 augustus (19.00u)

Vertrek: Ontvoeringsplein

De Grote Nieuwendijk en de Populierendreef waren de eerste dijkwerken in deze natte moeras- en vennegronden. Wanneer een gedeelte van de oude stadsgracht omgetoverd werd tot afleidingsdijle, schoten de huizen als paddenstoelen uit de grond. Naarmate de jaren vorderden, steeg de welvaart van de bewoners. Alle vrije plaatsen zijn ondertussen ingenomen en de meubelateliers werden gerecycleerd tot moderne lofts. Kom mee ondervinden waarom men hier komt/kwam wonen.


2017_colomagandhi

Van Coloma to Gandhi

 • Zondag 27 augustus (14.00u)
 • Woensdag 30 augustus (19.00u)

Vertrek: Ingang zwembad, Leliestraat 32
Dit erg landelijk gebied langs de winterbaan naar Brussel, werd begin 20e eeuw bevolkt door arbeiders. Sindsdien groeide de wijk uit tot een druk bebouwde plek langs de Tervuursesteenweg. Uit dankbaarheid voor geschonken grond voor de Colomakerk, werd de parochie Sint-Jozef Coloma gedoopt. Loop met ons mee langs de huizen van ’t syndicaat en de Mahatma Gandhiwijk.


SintJanBechmans_karelSomers

Op bezoek bij Sint-Jan Berchmans

Zondag 04/06 om 14.00u
Vertrek: Brusselsesteenweg 2

Langs de hoofdassen, de Brusselse- en de Hombeeksesteenweg, wandelen we door een gevarieerde bebouwing. Straatnamen verwijzen soms nog naar de vroegere bestemming van dit gebied: land- en tuinbouw. We maken kennis met een botanicus, politici, schilders en een vijftal dichters. Een wandeling overgoten met een sausje poëzie.


PolderWoonwijk_janSmets

Van polder tot trendy woonwijk

Zondag 25/06 om 14.00u
Vertrek: Guido Gezellelaan 44, Brouwerij Het Anker

We verkennen de buurt tussen Battelsesteenweg en de Afleidingsdijle. We gaan op zoek naar verdwenen kloosters, kwade plekken, verdronken land, de ‘bassin maritime’ en volksreinheid. Doe alvast je laarzen en groene loden aan en ga mee op ontdekking in een onbekend stukje Mechelen.


DeVosLemmens_janSmets

Over De Vos en Lemmens

Zondag 11/06 om 14.00u
Vertrek: Dageraadstraat 4, Brandweerkazerne

Verken samen met ons de driehoek tussen de Leuvense vaart, de Koningin Astridlaan en de Battelsesteenweg. We vinden er scholen die werden omgebouwd tot woonprojecten, huizen met een Natte Hof, de mooie interbellum verhalen van de Dageraadstraat en zelfs een jaren 50 woonwijk. Ga mee op zoek naar een eeuwenoude eik, en de volkstuintjes van de Zorro!


katanga

Met Sint Gummarus naar Katanga

Zondag 18/06 om 14.00u
Vertrek: Kerkhoflei, Ingang oud kerkhof

Tussen de bruine molen en de bruine kruiskapel, van de rode molen naar het pesthuis, van de ‘ploan’ naar de Katanga en alles daar tussenin. Wij exploreren een wereld die een eeuw geleden amper bestond, waar de velodroom moest wijken voor een voetbalplein en waar de tent van circus De Jonghe haar thuis vond. Stadsverhalen van buiten de wallen waar café ‘s soms droevige namen hadden maar de mensen plezierig zijn!


Save

Save

Advertentie