Zomerwandelingen 2020

ONZE ZOMERfolder voor 2020 voor abonnees

Onze zomerwandelingen zijn wandelingen met open inschrijvingen. Hier kan je als individuele deelnemer meewandelen op vastgestelde tijdstippen. De duurtijd is max. 3 uur (inclusief rustpauze in volkscafé, drankje niet in prijs inbegrepen)

Wenst u mee te lopen op onze zomerwandelingen, dan is een abonnement misschien iets voor u. Je kan ook voor één enkele wandeling betalen. Prijs €8 cash bij vertrek, €6 bij voorinschrijving, Gratis onder de 12 jaar

De nieuwe wandelingen voor 2019

Overzicht: Hernemingen


Van marskramer tot Mercado

Zondag 02/06 om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Je kon je auto voltanken Onder den Toren.  Nu kan je ‘vapen’ in de Bruul.  Ooit kon je je radio laten repareren in de Hoogstraat.  Nu kan je voor een pedicure op de Korenmarkt terecht.  Ooit vond je in de Katelijnestraat de ene winkel na de andere.  In de toekomst gaan we naar de Mercado.  Waar zijn de kleine handelaars naartoe? Kunnen we leegstand in de winkelstraten vermijden?


Werk in de stad

Zondag 09/06 om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

De binnenstad is altijd een werkplek geweest. Gilden en ambachten organiseerden lange tijd de arbeid. Maar met de industrialisering, werd de stad een arbeidersmagneet. Wat vind je hiervan terug in de Mechelse binnenstad? Hoe organiseren we ons vandaag? Waar vinden we flexibele werkplekken en satellietkantoren. Blijven de (maak)bedrijven in de binnenstad of wordt de Mechelse binnenstad een woonstad?


Meester, hij begint weer!

Zondag 16/06 om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Mechelen is een belangrijke scholenstad. Tijdens deze wandeling graven we in haar rijke schoolverleden. Pak daarom jouw schaoolboeken bij elkaar en ga mee op stap met kwieke Kalissentenen, vlijtige Vellekens, deftige Damdemarees en kordate kajos.
En vergeet de appel voor de meester niet!


schol!

Zondag 23/06 om 14.00u
Vertrek: Leuningen IJzerenleen

Mechelen had een paar dozijn brouwerijen en ontelbare cafés: Lamot, Biere Jacobs, Chevalier Marin. De namen vindt je terug in het straatbeeld maar de brouwerijen zijn verdwenen. De vele volkscafés die Mechelen ooit kende? We hebben er nog een paar, maar voor hoe lang nog? Gaat de Mechelaar niet meer op café? Wandel met ons mee door Mechelen …. met een frisse pint tijdens de pauze halverwege.2019_waterpooortkoeipoort

Van Waterpoort naar Koeipoort

Woensdag 31/07 om 19.00u
Zondag 4/08 om 14.00u
Vertrek: Parking Plankstraat Guido Gezellelaan

Monumentale bouwwerken verrezen, werden aangepast, weer afgebroken of kregen een andere functie. Kazernes, kloosters, poorten en bruggen. Dit heeft grote impact (gehad) op de buurt voor wonen, werken, vrije tijd. Ook qua  mobiliteit is aan dit deel van de vesten de laatste 50 jaar heel wat  gewijzigd. Ontdek het samen met Mechelenbinnenstbuiten.


2019_koeipoorthanswijkpoort

Van Koeipoort naar Hanswijkpoort

Woensdag 7/08 om 19.00u
Zondag 11/08 om 14.00u
Vertrek: Parking gevangenis Frans Halsvest

Maak je vandaag klaar voor een wandeling van de Koeipoort naar de Hanswijkpoort. We ontdekken vergeten bleekweiden, lopen langs de rand van de paleizenwijk, lopen school bij duivelse rakkers, gaan de uitdaging van Dodoens aan en eindigen met een hoogstandje van 16de-eeuwse spitstechnologie. Heren verkleed als bloemkool en dames verkleed als wasbord mogen gratis mee.


2019_hanswijkpoortoverstepoort

Van Hanswijkpoort naar Overste Poort

Woensdag 14/08 om 19.00u
Zondag 18/08 om 14.00u
Vertrek: Middenberm Speecqvest

Hoe is het gesteld met de historische Vierendeelbrug en waar is de ventweg naartoe? Wie was eigenlijk die Meneer Hendrik Speecq? Hebben de protesten van de bewoners langs de Speecqvest en de Schuttersvest iets uitgehaald? Wie waren dan die Schutters en naar waar ging De Vlucht? We kijken onderweg ook uit dat we niet in het zwembad duikelen? Of is dat een fontein?


2019_overstepoortwaterpoort

Van Overste Poort naar Waterpoort

Woensdag 21/08 om 19.00u
Zondag 25/08 om 14.00u
Vertrek: Onder Brusselsepoort

We starten aan de Brusselpoort, en maken kennis met de laatste president van Amerika die Mechelen bezocht. Langs de broers De Vos, en gevarieerde hoogbouw op de vesten. Wordt de ring een grote parkeerzone? En wie waren de Oliveten ook alweer. Dit en veel meer tijdens onze wandeling.

Save

Save

Advertentie