Wijkwandelingen

De parochie van miserie gerestyled

De wijk van Jef en Mille Antiek was eeuwenlang een plek onder de zon voor het klootjesvolk. Het was een overschotje aan de rand van de stad door het Klein Begijnhof afgeblokt van de rijke Sint-Jansparochie. Vanaf de jaren zeventig haalde de overheid een krachttoer uit om in de oude volkse wijk nieuw te blazen. Jonge talentvolle architecten en stadsontwikkelaars leerden hier hun vak. Hebben de bewoners van nu meer kansen dan vroeger, wordt het het Mechels museumkwartier, of zijn het nog altijd ‘die van de Zelestraat’? We vissen het samen met u uit. Welkom in de wijk van de hoop en vaarwel aan de parochie van miserie.

Rond de mijlpaal

Niemand kon in 1835 bevroeden dat het Mechelse Ganzenveld de plaats zou worden waar nieuwe industriëen zich zouden vestigen op het splinternieuwe logistieke kruispunt van België. Daarop volgden de mensen die er zich kwamen vestigen, hun ogen gevestigd op Brussel en Parijs. Mechelen werd binnenstebuiten gekeerd en kreeg pardoes een heuse welvaartstatus en … met een mondje frans kwam men weer wat verder.

175 Hectische jaren aan de poorten van de Bourgondische hoofdstad in één stomende wandeling.

Vertrek: lokettenzaal centraal station

Van lakenmakers en beesten

Grote ups en downs zijn de kenmerken van dit wijkgedeelte waar de Nekkerspoelstraat de as vormt. Bewoond door een volk dat meeleefde met de getijwerking van de stedelijke economie. Weefgetouwen, meubelmakerijen, conserven en grootvee bepaalden het uitzicht van de omgeving. Het bestemmingsverkeer is bijna weg maar het doorgaand verkeer niet.

En het natuurlijke groen lijkt bijna verdwenen of zijn er nog nieuwe kansen voor een be-leefbare woonomgeving ? Wij zijn er zeker van maar kom ze mee ontdekken.

Vertrek: Nekkerspoelstation

Verstedelijkte weiden

De Grote Nieuwendijk en de Populierendreef waren bij de eerste dijkwerken die uitgevoerd werden door deze natte moeras- en vennegronden. Wanneer dit gedeelte van de stadsgracht rond 1900 omgetoverd werd tot afleidingsdijle, schoten de huizen als paddestoelen uit de grond en dat heeft nooit meer opgehouden. Naarmate de jaren vorderden steeg ook de rijkdom van de bouwers en die evolutie kan je zo aflezen van de huizen. Alle plaatsen zijn ondertussen benomen en de meubelateliers zijn nu ongebruikt en het wordt wat stiller maar de renovaties en hergebruik zijn in volle bloei. Kom ondervinden waar het goed is om wonen.

Vertrek: Nekkerspoelstation

Van Brusselpoort tot Vrijbroekpark

De Brusselpoort was de baken voor wie Mechelen in of uit wou vanuit Brussel of Hombeek. De industrialisatie maakte dat er een nieuwe arbeiderswijk kwam tussen de enkele boerderijtjes die het rijk voor zich hadden, net over de Leuvense vaart Nog wat later bouwde men er klein-Knokke omdat men het Vrijbroek als park ontdekte. Vandaag plooit de stad zich rond dit kluwen en dreigt deze specifieke wijk op te slorpen. En was de Fortuinstraat echt voor de gefortuneerden?

Vertrek: Plaisancebrug

Hallo Heihoek !

De Heihoek is een volkse, groene wijk intra-muros waar we nog buurtwinkels vinden en de kinderen op straat spelen.

Laat je meedrijven met onze gidsen in deze oude havenwijk. We ontdekken sporen van landbouw en religie. Loop mee langs vergeten straten en maak kennis met de roots van Rik Wouters.

En weet u waar de naam “Arsenaal” vandaan komt ?

Vertrek: Karmelietentuin

Rondom ’t Veer

De bewoners uit de straatjes rondom ’t Veer stonden op en gaan slapen met de Dijle. Aanvoerplek voor kolen en graan, vertrekplaats voor stoelen en meubels, reparatieplek voor boten, plaats voor strokloppen, stoelmatvlechten en wassen …

En het thema mobiliteit is nooit ver weg in de binnenstad.

Vertrek: Kraanbrug

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s